Home Daily Current Affairs UP Police SI Static Hindi GK : 13-14 November 2021

UP Police SI Static Hindi GK : 13-14 November 2021

by Ravi Singh

Hindi : जो भी अभ्यर्थी आने वाली परीक्षा की तैयारी कर रही हैं, उनके लिए सबसे बड़ा Challange होता है उस परीक्षा को Qualify करना। आप चाहे जितना भी मेहनत कर ले लेकिन जब तक Best Content तथा Study Materials आपको नहीं मिलेगा, तब तक Exam में अच्छे Number लाना काफी कठिन होता है। इसी को देखते हुए यहां पर हम आपके लिए GK/GS/Current Affairs के ऐसे प्रश्न लेकर आए हैं, जो आने वाले Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS/PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and Other Exams के लिए काफी उपयोगी साबित हो सकते हैं। तो चलिए इसे पूरा पढ़ते हैं, ताकि परीक्षा में सर्वोत्तम अंक प्राप्त की जा सके।

English : For all the candidates who are preparing for the upcoming exam, the biggest challenge is to qualify that exam. No matter how hard you work, but until you will not get the best content and study materials, it is very difficult to get good marks in the exam. In view of this, here we have brought such questions of GK / GS / Current Affairs for you, which will be useful for the upcoming Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS / PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and others. Can prove to be very useful for exams. So let’s go through it completely, so that to get the best marks in the exam.


UP Police SI Static Hindi GK : 13-14 November 2021


——–> Official Website : WWW.NEXTEXAMSTUDY.COM  : Official Website <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in Hindi)

1). हाल ही में गायक तथा अभिनेता जुबीन गर्ग को किस बैंक ने ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया गया है?
उत्तर – बंधन बैंक

—–> असम के लोकप्रिय गायक तथा अभिनेता जुबीन गर्ग को बंधन बैंक ने बैंक का ब्रांड अंबेसडर नियुक्त किया है।


2). हाल ही में किस Social मीडिया प्लेटफॉर्म ने “सेफ स्त्री” तथा “माई कानून” नामक दो साइबर सुरक्षा अभियान की शुरुआत की है?
उत्तर – इंस्टाग्राम

—–> युवा यूजर्स को ऑनलाइन शिक्षा प्रदान करने के लिए इंस्टाग्राम ने “सेफ स्त्री” तथा “माई कानून” नामक दो साइबर सुरक्षा अभियान की शुरुआत की है।


3). अंतर्राष्ट्रीय सौर संगठन में शामिल होने वाला 101वां सदस्य देश कौन बना है?
उत्तर – अमेरिका

—–> अंतर्राष्ट्रीय सौर संगठन में शामिल होने वाला 101वां सदस्य देश अमेरिका बना है।
अंतर्राष्ट्रीय सौर संगठन फ्रेमवर्क को पहली बार 2016 में देशों के समर्थन के लिए परिचालित किया था।


4). हाल ही में किस भारतीय ने ग्रैन कैनरिया सेलिंग चैंपियनशिप के लेजर रेडियल सेक्शन में स्वर्ण पदक जीता है?
उत्तर – नेथरा कुमानन

—–> हाल ही में भारत की नेथरा कुमानन ने ग्रैन कैनरिया सेलिंग चैंपियनशिप के लेजर रेडियल सेक्शन में स्वर्ण पदक जीता है। ssc gd gk in hindi 2021


Also Read More : Top 900+ Today General Affairs : 11-12 November 2021

Top 900+ Today General Affairs : 11-12 November 2021

UP Police SI Static Hindi GK


5). राष्ट्रीय शिक्षा दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर – 11 नवंबर

—–> प्रत्येक वर्ष 11 नवंबर को राष्ट्रीय शिक्षा दिवस के रूप में मनाया जाता है।
भारत के पहले शिक्षा मंत्री मौलाना अबुल कलाम आजाद की जयंती के उपलक्ष में है दिवस मनाया जाता है।
यह स्वतंत्र भारत के पहले शिक्षा मंत्री थे।


6). 15 नवंबर को केंद्रीय मंत्रिमंडल ने किस दिवस के रूप में घोषित किया है?
उत्तर – जनजातीय गौरव दिवस

—–> 15 नवंबर को श्री बिरसा मुंडा की जयंती के उपलक्ष पर प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी जी की अध्यक्षता में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने इस दिन जनजाति गौरव दिवस के रूप में घोषित किया है। ssc gd gk in hindi 2021


7). हाल ही में किस मशहूर अभिनेता को एमवे इंडिया ने अपना नया ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?
उत्तर – अमिताभ बच्चन

—–> बॉलीवुड के मेगास्टार अमिताभ बच्चन को एमवे इंडिया ने हाल ही में अपना नया ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है।
यह एमवे तथा एमवे के सभी न्यूट्रलाइट उत्पादों का समर्थन करेंगे। ssc gd gk in hindi 2021


Also Read More : Some Important Days GK Next Exam Static : Part -1


Now, UP Police SI Static Hindi GK 2021


8). हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति सेबेस्टियन पिनेरा पर महाभियोग चलाया गया है?
उत्तर – चिली

—–> हाल ही में चिली के राष्ट्रपति सेबेस्टियन पिनेरा पर एंडोरा पेपर्स के आरोपों के कारण चिली की संसद में महाभियोग चलाया है। up police si gk pdf 2021


9). अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव का 52वां संस्करण भारत में कहां आयोजित किया जाएगा?
उत्तर – गोवा

—–> भारत के गोवा में 20 नवंबर 2021 को अंतरराष्ट्रीय फिल्म महोत्सव का 52वां संस्करण शुरू किया जाएगा। up police si gk pdf 2021


10). हाल ही में भारतीय नौसेना का अगला प्रमुख किसे नियुक्त किया गया है?
उत्तर – वाइस एडमिरल आर हरि कुमार

—–> वर्तमान में मौजूद पश्चिमी नौसेना कमांड के फ्लैग ऑफिसर कमांडिंग इन चीफ वाइस एडमिरल आर हरि कुमार को अगला नौसेना प्रमुख नियुक्त किया गया है। 30 नवंबर को सेवानिवृत्त हो रहे वर्तमान में मौजूद नौसेना प्रमुख एडमिरल करमबीर सिंह का यह स्थान लेंगे।


यह भी पढ़ें : Latest Update of Games and Sports Related News, Also More Information


——–> UP Police SI Static Hindi GK <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in English)

1). Which bank has recently appointed singer and actor Zubeen Garg as the brand ambassador?
Answer – Bandhan Bank

—–> Popular singer and actor from Assam Zubeen Garg has been appointed by Bandhan Bank as the brand ambassador of the bank. up police si gk pdf 2021


2). Which Sirsal media platform has recently launched two cyber security campaigns named “Safe Stree” and “My Kanoon”?
Answer – Instagram

—–> In order to provide online education to young users, Instagram has launched two cyber security campaigns named “Safe Stree” and “My Law”. next exam current affairs


3). Which has become the 101st member country to join the International Solar Organization?
North America

—–> America has become the 101st member country to join the International Solar Organization.
The International Solar Organization Framework was first circulated in 2016 to support countries.


4). Which Indian has recently won a gold medal in the Laser Radial section of the Gran Canaria Sailing Championships?
Answer – Nethra Kumanan

—–> Recently Nethra Kumanan of India has won gold medal in Laser Radial section of Gran Canaria Sailing Championships. next exam current affairs


Daily Current Affairs in English (Next Exam)


5). When is National Education Day celebrated?
Answer – November 11

—–> Every year 11th November is celebrated as National Education Day.
Hai Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of India.
He was the first education minister of independent India. next exam gk pdf


6). 15 November has been declared as which day by the Union Cabinet?
Answer – Tribal Pride Day

—–> On the occasion of the birth anniversary of Shri Birsa Munda on 15th November, the Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has declared this day as Tribal Gaurav Diwas. next exam gk pdf


7) Which famous actor has recently been appointed by Amway India as its new brand ambassador?
Answer – Amitabh Bachchan

—–> Bollywood megastar Amitabh Bachchan has recently been appointed as its new brand ambassador by Amway India.
It will support Amway and all Amway Neutralite products.


General Knowledge / GK / GS Static PDF 2021


8). Which country’s President Sebastian Pinera has been impeached recently?
North – Chile

—–> Recently the President of Chile, Sebastian Pinera, has been impeached in the Chilean Parliament due to the allegations of the Andorra Papers. next exam gk pdf


9). Where will the 52nd edition of International Film Festival be held in India?
North Goa

—–> The 52nd edition of the International Film Festival will be started on 20 November 2021 in Goa, India. next exam gk pdf


10). Who has been appointed as the next Chief of Indian Navy recently?
Answer – Vice Admiral R Hari Kumar

—–> Vice Admiral R Hari Kumar, currently the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Western Naval Command, has been appointed as the next Navy Chief. He will succeed Admiral Karambir Singh, the current Navy Chief, who is retiring on November 30.


Related Articles

1 comment

UP Police SI Current GK PDF : 15-16 November 2021 - Next Exam Study November 18, 2021 - 6:21 am

[…] Also Read More : UP Police SI Static Hindi GK : 13-14 November 2021 […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy