Home Daily Current Affairs Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021

Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021

by Ravi Singh
Daily current affairs 2021

Hindi : जो भी अभ्यर्थी आने वाली परीक्षा की तैयारी कर रही हैं, उनके लिए सबसे बड़ा Challange होता है उस परीक्षा को Qualify करना।आप चाहे जितना भी मेहनत कर ले लेकिन जब तक Best Content तथा Study Materials आपको नहीं मिलेगा, तब तक Exam में अच्छे Number लाना काफी कठिन होता है।इसी को देखते हुए यहां पर हम आपके लिए GK/GS/Current Affairs के ऐसे प्रश्न लेकर आए हैं, जो आने वाले Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS/PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and Other Exams के लिए काफी उपयोगी साबित हो सकते हैं।तो चलिए इसे पूरा पढ़ते हैं, ताकि परीक्षा में सर्वोत्तम अंक प्राप्त की जा सके।

English : For all the candidates who are preparing for the upcoming exam, the biggest challenge is to qualify that exam. No matter how hard you work, but until you will not get the best content and study materials, it is very difficult to get good marks in the exam. In view of this, here we have brought such questions of GK / GS / Current Affairs for you, which will be useful for the upcoming Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS / PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and others. Can prove to be very useful for exams. So let’s go through it completely, so that to get the best marks in the exam.


Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021


——–> Official Website : WWW.NEXTEXAMSTUDY.COM  : Official Website <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in Hindi)

1). हाल ही में केन्द्र सरकार ने केंद्रीय कर्मचारियों एवं पेंशन भोगियों के लिए महंगाई भत्ता कितने प्रतिशत बढ़ाने की घोषणा की है?
उत्तर – 3%

—–> 21 अक्टूबर 2021 को केंद्र सरकार के कर्मचारियों एवं पेंशन भोगियों के लिए 3% महंगाई भत्ता और महंगाई राहत बढ़ोतरी को मंजूरी प्रदान की है। current affairs 2021


2). विश्व पोलियो दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर – 24 अक्टूबर

—–> प्रत्येक वर्ष 24 अक्टूबर को विश्व पोलियो दिवस के रुप में मनाया जाता है। इस दिवस को मनाने का मुख्य उद्देश्य पोलियो के बारे में जागरूकता फैलाना है। इस वर्ष 2021 में विश्व पोलियो दिवस का मुख्य विषय है -“एक दिन, एक फोकस : पोलियो को खत्म करना – दुनिया को पोलियो मुक्त वादे को पूरा करना”.


3). किस राज्य की मॉस्माई गुफा में जिओरिसा माॅस्मईसिन्सिस नामक सूक्ष्म घोंघे की प्रजाति की खोज की है?
उत्तर – मेघालय

—–> मेघालय की मॉस्माई गुफा में जिओरिसा माॅस्मईसिन्सिस नामक सूक्ष्म घोंघे की प्रजाति की खोज की है। यह गुफा मेघालय के पूर्वी खासी हिल्स जिले में चेरापूंजी से लगभग 4 किलोमीटर की दूरी पर माॅस्मई के छोटे से गांव में स्थित है।


4). विश्व विकास सूचना दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर – 24 अक्टूबर

—–> प्रत्येक वर्ष 24 अक्टूबर को विश्व विकास सूचना दिवस के रुप में मनाया जाता है। संयुक्त राष्ट्र महासभा ने 1972 में विकास की समस्याओं को देखते हुए तथा उनके समाधान के लिए इस दिवस की शुरुआत की थी।


Also Read More : SSC GD 1000+ Best Static GK : 21-22 October 2021

SSC GD 1000+ Best Static GK : 21-22 October 2021

Top 500 Static GK for SSC GD


5). हाल ही में किस देश के प्रथम टेस्ट कप्तान बंदुला वर्णपुरा का निधन हो गया है?
उत्तर – श्रीलंका

—–> हाल ही में श्रीलंका के प्रथम टेस्ट कप्तान बंदुला वर्णपुरा का निधन हो गया है।
इन्होंने तीन टेस्ट मैच, 12 एकदिवसीय मैच श्रीलंका की तरफ से खेले हैं। current affairs 2021


6). संयुक्त राष्ट्र संघ दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर – 24 अक्टूबर

—–> प्रत्येक वर्ष 24 अक्टूबर को पूरे विश्व में संयुक्त राष्ट्र संघ दिवस के रूप में मनाया जाता है।
इस वर्ष 2021 में 76वां संयुक्त राष्ट्र संघ दिवस मनाया गया है। ssc gd gk in hindi pdf


7). हाल ही में वैश्विक कंपनी एडिडास ने किस बॉलीवुड अभिनेत्री को अपना ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया है?
उत्तर – दीपिका पादुकोण

—–> अभिनेत्री दीपिका पादुकोण को वैश्विक कंपनी एडिडास ने नया ब्रांड एंबेस्डर नियुक्त किया है। ssc gd gk in hindi pdf


Also Read More : Some Important Days GK Next Exam Static : Part -1


Now, Top 500 Static GK for SSC GD 2021


8). हाल ही में किसने ABHYAS हाई स्पीड मिसाइल वेहिकल का सफलतापूर्वक परीक्षण किया है?
उत्तर – DRDO

—–> भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन ने 22 अक्टूबर को “ABHYAS” हाई स्पीड मिसाइल वेहिकल का सफलतापूर्वक परीक्षण किया है।
इसका परीक्षण उड़ीसा के चांदीपुर में इंटीग्रेटेड टेस्ट रेंज से किया गया है।


9). वैश्विक पेंशन सूचकांक 2021 की लिस्ट में भारत को कौनसा स्थान प्राप्त हुआ है?
उत्तर – 40 वां

—–> वैश्विक पेंशन सूचकांक 2021 के 43 व्यवस्थाओं की रैंकिंग में भारत को 40वां स्थान प्राप्त हुआ है। ssc gd gk in hindi pdf


10). हाल ही में किस देश ने पश्चिमी देशों के 10 राजदूतों को निष्कासित करने का आदेश दिया है?
उत्तर – तुर्की

—–> पाली में तुर्की के राष्ट्रपति रेसेप तय्यप अर्दोगान ने अमेरिका समेत 10 देशों के राजदूतों को निष्कासित करने का आदेश दिया है। next exam gk pdf


यह भी पढ़ें : Latest Update of Games and Sports Related News, Also More Information


——–> Top 500 Static GK for SSC GD <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in English)

1). Recently the Central Government has announced to increase the dearness allowance for central employees and pensioners by what percentage?
Answer – 3%

—–> On October 21, 2021, 3% dearness allowance and dearness relief has been approved for Central Government employees and pensioners. next exam gk pdf


2). When is World Polio Day celebrated?
Answer – October 24

—–> Every year 24 October is celebrated as World Polio Day. The main objective of celebrating this day is to spread awareness about polio. The main theme of World Polio Day in 2021 this year is “One Day, One Focus: Eliminating Polio – Fulfilling the World Polio Free Promise”.


3). In which state’s Mosmai cave, a species of microscopic snail named Georissa mosmycinsis has been discovered?
Answer – Meghalaya

—–> A species of microscopic snail named Georissa mosmycinsis has been discovered in the Mosmai cave of Meghalaya. This cave is located in the small village of Maasmai, about 4 km from Cherrapunji in the East Khasi Hills district of Meghalaya.


4). When is World Development Information Day observed?
Answer – October 24

—–> Every year 24 October is celebrated as World Development Information Day. The United Nations General Assembly started this day in 1972 in view of the problems of development and to solve them.


Daily Current Affairs in English (Next Exam)


5). Which country’s first Test captain Bandula Varnapura has passed away recently?
Answer – Sri Lanka

—–> Recently Sri Lanka’s first Test captain Bandula Varnapura has passed away.
He has played three Test matches, 12 ODIs for Sri Lanka. next exam gk pdf


6). When is United Nations Day celebrated?
Answer – October 24

—–> Every year 24 October is celebrated as United Nations Day all over the world.
The 76th United Nations Day has been celebrated in 2021 this year.


7) Which Bollywood actress has been appointed by the global company Adidas as its brand ambassador recently?
Answer – Deepika Padukone

—–> Actress Deepika Padukone has been appointed as the new brand ambassador by global company Adidas. next exam gk pdf


General Knowledge / GK / GS Static PDF 2021


8). Recently who has successfully test fired ABHYAS High Speed ​​Missile Vehicle?
Answer – DRDO

—–> Indian Space Research Organization has successfully test-fired “ABHYAS” High Speed ​​Missile Vehicle on 22 October.
It has been tested from the Integrated Test Range in Chandipur, Orissa.


9). What is the rank of India in the list of Global Pension Index 2021?
Answer – 40th

—–> India has been ranked 40th in the ranking of 43 arrangements of the Global Pension Index 2021. next exam current affairs


10). Which country has recently ordered the expulsion of 10 ambassadors of western countries?
North Turkey

—–> Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Pali has ordered the expulsion of ambassadors of 10 countries, including the US. next exam current affairs


Related Articles

1 comment

SSC GD Next Exam GK PDF : 25-26 October 2021 - Next Exam Study October 28, 2021 - 10:24 pm

[…] Also Read More : Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021 […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy