Home Daily Current Affairs Top 500+ New Daily Static GK : 7-8 November 2021

Top 500+ New Daily Static GK : 7-8 November 2021

by Ravi Singh

Hindi : जो भी अभ्यर्थी आने वाली परीक्षा की तैयारी कर रही हैं, उनके लिए सबसे बड़ा Challange होता है उस परीक्षा को Qualify करना। आप चाहे जितना भी मेहनत कर ले लेकिन जब तक Best Content तथा Study Materials आपको नहीं मिलेगा, तब तक Exam में अच्छे Number लाना काफी कठिन होता है। इसी को देखते हुए यहां पर हम आपके लिए GK/GS/Current Affairs के ऐसे प्रश्न लेकर आए हैं, जो आने वाले Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS/PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and Other Exams के लिए काफी उपयोगी साबित हो सकते हैं। तो चलिए इसे पूरा पढ़ते हैं, ताकि परीक्षा में सर्वोत्तम अंक प्राप्त की जा सके।

English : For all the candidates who are preparing for the upcoming exam, the biggest challenge is to qualify that exam. No matter how hard you work, but until you will not get the best content and study materials, it is very difficult to get good marks in the exam. In view of this, here we have brought such questions of GK / GS / Current Affairs for you, which will be useful for the upcoming Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS / PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and others. Can prove to be very useful for exams. So let’s go through it completely, so that to get the best marks in the exam.


Top 500+ New Daily Static GK : 7-8 November 2021


——–> Official Website : WWW.NEXTEXAMSTUDY.COM  : Official Website <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in Hindi)

1). हाल ही में किस प्रसिद्ध क्रिकेट कोच का निधन हो गया है?
उत्तर – तारक सिन्हा

—–> 6 नवंबर को प्रसिद्ध क्रिकेट कोच तारक सिन्हा का 71 वर्ष की आयु में निधन हो गया है। इन्हें “उस्ताद जी” के नाम से जाना जाता था। इन्हें द्रोणाचार्य पुरस्कार सहित कई अन्य पुरस्कारों से सम्मानित किया गया था।


2). विश्व रेडियोग्राफी दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर – 8 नवंबर

—–> प्रत्येक वर्ष 8 नवंबर को विश्व रेडियोग्राफी दिवस के रूप में मनाया जाता है।
इस दिवस को मनाने का मुख्य उद्देश्य लोगों के बीच रेडियोग्राफी के बारे में जागरूकता बढ़ाना है।
प्रथम विश्व रेडियोग्राफी दिवस वर्ष 2012 में मनाया गया था।


3). विश्व के लोकप्रिय नेताओं की रेटिंग में भारत के प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी किस स्थान पर हैं?
उत्तर – शीर्ष पर

—–> हाल ही में अमेरिकी डाटा इंटेलिजेंट फॉर्म ‘मॉर्निंग कंसल्ट’ के एक सर्वे के अनुसार, प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी विश्व के सबसे लोकप्रिय नेता हैं। वहीं मेक्सिको के राष्ट्रपति आंद्रे मैनुअल लोपेज ऑब्रेदोर दूसरे स्थान पर हैं।


4). पर्यावरण प्रदर्शन सूचकांक में वायु प्रदूषण के मामले में भारत का विश्व में कौन सा स्थान है?
उत्तर – 168 वां

—–> 12वीं द्विवार्षिक पर्यावरण प्रदर्शन सूचकांक के आधार पर वायु प्रदूषण के मामले में भारत 168वें स्थान पर है।
भारत के कई शहर प्रदूषण की भारी चपेट में है। current affairs 2021


Also Read More : Best Current Affairs in hindi PDF : 5-6 November 2021

Best Current Affairs in hindi PDF : 5-6 November 2021

Top 500+ New Daily Static GK


5). हाल ही में किस भारतीय बैंक ने पेंशन भोगियों के लिए पहली “वीडियो जीवन प्रमाण पत्र सेवा” की शुरुआत की है?
उत्तर – भारतीय स्टेट बैंक

—–> भारतीय स्टेट बैंक में पेंशन भोगियों के लिए प्रथम वीडियो जीवन प्रमाण पत्र सेवा की शुरुआत की है।
जिसका मुख्य उद्देश्य पेंशन भोगियों अपने घरों से वीडियो के माध्यम से अपना जीवन प्रमाण पत्र जमा कर सकेंगे।


6). हाल ही में चीन की स्पेस वॉक करने वाली पहली महिला अंतरिक्ष यात्री कौन बनी है?
उत्तर – वांग यापिंग

—–> अंतरिक्ष में चलने वाली पहली चीनी महिला अंतरिक्ष यात्री वांग यापिंग बनी है। हाल ही में चीन ने तीन अंतरिक्ष यात्रियों को 6 महीने के लिए शेनजो-13 यान से अंतरिक्ष के लिए रवाना किया था। current affairs 2021


7). हाल ही में किस ने पेरिस मास्टर्स टेनिस टूर्नामेंट के पुरुष एकल वर्ग का खिताब जीत लिया है?
उत्तर – नोवाक जोकोविच

—–> हाल ही में सर्बिया के नोवाक जोकोविच ने पेरिस मास्टर्स टेनिस टूर्नामेंट में पुरुष एकल वर्ग का खिताब जीत लिया है। ssc gd gk in hindi


Also Read More : Some Important Days GK Next Exam Static : Part -1


Now, Top 500+ New Daily Static GK 2021


8). हाल ही में किस ने हाईकोर्ट के न्यायाधीश के तौर पर शपथ ग्रहण की है?
उत्तर – जस्टिस आदित्य कुमार महापात्र

—–> हाल ही में जस्टिस आदित्य कुमार महापात्र ने ओडिशासा हाईकोर्ट के न्यायाधीश के तौर पर शपथ ग्रहण की है। इनका जन्म 16 फरवरी 1969 को हुआ था तथा 1984 में रेवेंसा कलेजीएट स्कूल से मैट्रिक की परीक्षा पास की थी। ssc gd gk in hindi


9). हाल ही में किस भारतीय जोड़ी ने लास्को में वर्ल्ड टेबल टेनिस कंटैंडर टूर्नामेंट में महिला युगल का खिताब जीता है?
उत्तर – मनिका बत्रा और अर्चना कामथ

—–> हाल ही में भारत की मनिका बत्रा तथा अर्चना कामथ ने लास्को ने वर्ल्ड टेबल टेनिस कंटेंडर टूर्नामेंट में महिला युगल का खिताब जीत लिया है। ssc gd gk in hindi


10). हाल ही में किस राज्य सरकार ने प्राइवेट नौकरियों में 75 फ़ीसदी आरक्षण वाले कानून के अधिसूचना को जारी कर दिया है?
उत्तर – हरियाणा

—–> हरियाणा सरकार ने प्राइवेट सेक्टर की नौकरियों में स्थानीय लोगों को 75% आरक्षण देने वाले कानून की अधिसूचना को जारी कर दिया है। 15 जनवरी 2022 से यह कानून लागू कर दिया जाएगा। ssc gd gk in hindi


यह भी पढ़ें : Latest Update of Games and Sports Related News, Also More Information


——–> Top 500+ New Daily Static GK <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in English)

1). Which famous cricket coach has passed away recently?
Answer – Tarak Sinha

—–> On November 6, the famous cricket coach Tarak Sinha has passed away at the age of 71.
He was known as “Ustadji”. He was honored with many other awards including the Dronacharya Award. next exam current affairs


2). When is World Radiography Day celebrated?
Answer – November 8

—–> Every year 8th November is observed as World Radiography Day.
The main objective of celebrating this day is to increase awareness about Radiography among the people.
The first World Radiography Day was celebrated in the year 2012. next exam current affairs


3). What is the rank of Prime Minister of India Narendra Modi in the rating of world’s popular leaders?
north on top

—–> According to a recent survey by American data intelligent form ‘Morning Consult’, Prime Minister Narendra Modi is the most popular leader in the world. On the other hand, Mexican President Andre Manuel Lopez Aubrador is in second place. next exam current affairs


4). What is the rank of India in the world in terms of air pollution in the Environmental Performance Index?
Answer – 168th

—–> India ranks 168th in terms of air pollution on the basis of 12th biennial environmental performance index.
Many cities in India are in the grip of pollution. next exam gk pdf


Daily Current Affairs in English (Next Exam)


5). Which Indian bank has recently launched the first “Video Jeevan Pramaan Patra Service” for pensioners?
Answer – State Bank of India

—–> State Bank of India has launched the first video Jeevan Praman Patra service for pensioners.
The main purpose of which pensioners will be able to submit their life certificate through video from their homes.


6). Recently who has become the first female astronaut to walk the space of China?
Answer – Wang Yaping

—–> Wang Yaping became the first Chinese woman astronaut to walk in space.
Recently, China sent three astronauts to space in Shenzhou-13 for 6 months. next exam gk pdf


7) Who has recently won the men’s singles title of the Paris Masters Tennis Tournament?
Answer – Novak Djokovic

—–> Recently Novak Djokovic of Serbia has won the men’s singles title in the Paris Masters tennis tournament. next exam gk pdf


General Knowledge / GK / GS Static PDF 2021


8). Who has recently been sworn in as a judge of the High Court?
Answer – Justice Aditya Kumar Mohapatra

—–> Recently Justice Aditya Kumar Mohapatra has been sworn in as a Judge of Orissa High Court.
He was born on 16 February 1969 and passed his matriculation examination in 1984 from Ravensa Collegiate School.


9). Which Indian pair has recently won the women’s doubles title at the World Table Tennis Contenders Tournament in Lasko?
Answer – Manika Batra and Archana Kamath

—–> Recently India’s Manika Batra and Archana Kamath Lasco have won the women’s doubles title in the World Table Tennis Contenders Tournament. next exam gk pdf


10). Recently which state government has issued notification of a law providing 75 percent reservation in private jobs?
Answer – Haryana

—–> Haryana Government has issued notification of a law giving 75% reservation to local people in private sector jobs.
This law will be implemented from 15 January 2022. next exam gk pdf


Related Articles

1 comment

Top 800+ Desh-Duniya GK PDF : 9-10 November 2021 - Next Exam Study November 11, 2021 - 3:11 am

[…] Also Read More : Top 500+ New Daily Static GK : 7-8 November 2021 […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy