Home Daily Current Affairs SSC GD Next Exam GK PDF : 25-26 October 2021

SSC GD Next Exam GK PDF : 25-26 October 2021

by Ravi Singh

Hindi : जो भी अभ्यर्थी आने वाली परीक्षा की तैयारी कर रही हैं, उनके लिए सबसे बड़ा Challange होता है उस परीक्षा को Qualify करना।आप चाहे जितना भी मेहनत कर ले लेकिन जब तक Best Content तथा Study Materials आपको नहीं मिलेगा, तब तक Exam में अच्छे Number लाना काफी कठिन होता है।इसी को देखते हुए यहां पर हम आपके लिए GK/GS/Current Affairs के ऐसे प्रश्न लेकर आए हैं, जो आने वाले Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS/PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and Other Exams के लिए काफी उपयोगी साबित हो सकते हैं।तो चलिए इसे पूरा पढ़ते हैं, ताकि परीक्षा में सर्वोत्तम अंक प्राप्त की जा सके।

English : For all the candidates who are preparing for the upcoming exam, the biggest challenge is to qualify that exam. No matter how hard you work, but until you will not get the best content and study materials, it is very difficult to get good marks in the exam. In view of this, here we have brought such questions of GK / GS / Current Affairs for you, which will be useful for the upcoming Next Exam SSC, RAILWAY, POLICE, IAS / PCS, NDA, IAF, CDS, State Exam, Government Jobs and others. Can prove to be very useful for exams. So let’s go through it completely, so that to get the best marks in the exam.


SSC GD Next Exam GK PDF : 25-26 October 2021

——–> Official Website : WWW.NEXTEXAMSTUDY.COM  : Official Website <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in Hindi)

1). हाल ही में किस राज्य सरकार ने “रोजगार बाजार 2.0” नामक एक पोर्टल विकसित करने के लिए निविदाएं जारी की है?
उत्तर – दिल्ली

—–> 14 अक्टूबर 2021 को दिल्ली सरकार ने रोजगार बाजार 2.0 नामक एक पोर्टल विकसित करने के लिए निविदाएं जारी की है। जिसके माध्यम से युवाओं को रोजगार संबंधी सेवाएं प्रदान की जाएंगी।


2). राष्ट्रीय जनजाति नृत्य महोत्सव अक्टूबर में कहां आयोजित किया जाएगा?
उत्तर – रायपुर

—–> छत्तीसगढ़ के रायपुर में 28-30 अक्टूबर को राष्ट्रीय जनजातीय नृत्य महोत्सव का आयोजन किया जाएगा।


3). हाल ही में किसे राष्ट्रीय अनुसंधान विकास निगम के नए अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
उत्तर – अमित रस्तोगी

—–> राष्ट्रीय संविधान विकास निगम का नया अध्यक्ष एवं प्रबंध निदेशक अमित रस्तोगी को बनाया गया है।


4). हाल ही में किसने टेक्सास में फार्मूला वन यूएस ग्रैंड प्रीमियर का खिताब जीता है?
उत्तर – मैक्स वेरस्टैप्पेन

—–> हाल ही में रेड बुल के ड्राइवर मैक्स वेरस्टैप्पेन ने टेक्सास में फार्मूला वन US ग्रैंड प्रीमियर का खिताब जीता है।


Also Read More : Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021

Daily current affairs 2021
Top 500 Static GK for SSC GD : 23-24 October 2021

SSC GD Next Exam GK PDF


5). हाल ही में आरबीआई (RBI) ने पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड पर कितने रुपए का जुर्माना लगाया है?
उत्तर – एक करोड़ रुपए

—–> पेटीएम पेमेंट्स बैंक लिमिटेड पर भारतीय रिजर्व बैंक ने 1 करोड़ रुपए का बड़ा जुर्माना लगाया है।
आरबीआई के अनुसार, पीएसएस अधिनियम की धारा 26 (2) के उल्लंघन के कारण यह बड़ा जुर्माना लगाया गया है।


6). संयुक्त राष्ट्र द्वारा 24 से 31 अक्टूबर तक के सप्ताह को किस रूप में मनाया जा रहा है?
उत्तर – वैश्विक मीडिया एवं सूचना साक्षरता सप्ताह

—–> 24 से 31 अक्टूबर 2021 तक के इस सप्ताह को संयुक्त राष्ट्र द्वारा रचित मीडिया एवं सूचना साक्षरता सप्ताह के रूप में मनाने का फैसला किया है।


7). हाल ही में ब्रिटेन के प्रतिस्पर्धा नियामक ने सोशल मीडिया प्लेटफॉर्म फेसबुक पर नियमों के उल्लंघन के कारण कितने रुपए का जुर्माना लगाया है?
उत्तर – 6.94 करोड डॉलर

—–> ब्रिटेन के प्रतिस्पर्धा नियामक ने हाल ही में सोशल मीडिया प्लेटफॉर्म फेसबुक पर नियमों के उल्लंघन के कारण 6.94 करोड डाॅलर का बड़ा जुर्माना लगाया है। current affairs 2021


Also Read More : Some Important Days GK Next Exam Static : Part -1


Now, SSC GD Next Exam GK PDF 2021


8). बारबाडोस के नए राष्ट्रपति कौन बने हैं?
उत्तर – सैंड्रा मेसन

—–> बारबाडोस के नए राष्ट्रपति के रूप में सैंड्रा मेसन कुछ ना क्या है।
बारबाडोस एक पूर्व ब्रिटिश उपनिवेश है। current affairs 2021


9). हाल ही में भारत में रूसी फिल्म महोत्सव का ब्रांड अंबेडकर किस डायरेक्टर को बनाया गया है?
उत्तर – इम्तियाज अली

—–> डायरेक्टर इम्तियाज अली को भारत में रूसी फिल्म महोत्सव का ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया गया है।
16 अक्टूबर से 27 नवंबर तक डिज्नी+हॉटस्टार पर इस महोत्सव का आयोजन किया जाएगा।


10). हाल ही में श्रीनगर से कहां के लिए उड़ान सेवा का शुभारंभ किया गया है?
उत्तर – शारजाह

—–> 23 अक्टूबर को गृह मंत्री अमित शाह ने श्रीनगर से शारजाह के लिए उड़ान सेवा का शुभारंभ किया है।
संयुक्त अरब अमीरात के लिए घाटी से 11 वर्ष बाद यह उड़ान सेवा फिर से शुरू की गई है।


यह भी पढ़ें : Latest Update of Games and Sports Related News, Also More Information


——–> SSC GD Next Exam GK PDF <———

करेंट अफेयर्स 2021 : Top Current Affairs (in English)

1). Which state government has recently floated tenders for developing a portal named “Employment Market 2.0”?
North Delhi

—–> On 14 October 2021, Delhi Government has issued tenders for developing a portal called Employment Market 2.0.
Through which employment related services will be provided to the youth.


2). Where will the National Tribal Dance Festival be held in October?
Answer – Raipur

—–> National Tribal Dance Festival will be organized on 28-30 October in Raipur, Chhattisgarh. current affairs 2021


3). Who has been appointed as the new Chairman of National Research Development Corporation recently?
Answer – Amit Rastogi

—–> Amit Rastogi has been made the new Chairman and Managing Director of National Constitution Development Corporation. ssc gd gk pdf in hindi


4). Who has recently won the Formula One US Grand Premiere title in Texas?
Answer – Max Verstappen

—–> Recently Red Bull driver Max Verstappen has won the Formula One US Grand Premiere title in Texas. ssc gd gk pdf in hindi


Daily Current Affairs in English (Next Exam)


5). Recently RBI has imposed a fine of how much rupees on Paytm Payments Bank Limited?
Answer – One crore rupees

—–> The Reserve Bank of India has imposed a huge penalty of Rs 1 crore on Paytm Payments Bank Ltd.
According to RBI, this huge penalty has been imposed due to violation of Section 26(2) of the PSS Act.


6). The week from 24th to 31st October is being observed by the United Nations as
Answer – Global Media and Information Literacy Week

—–> It has been decided to observe this week from 24th to 31st October 2021 as Media and Information Literacy Week created by United Nations. ssc gd gk pdf in hindi


7) Recently Britain’s competition regulator has fined social media platform Facebook for how much rupees for violating rules?
Answer – $ 6.94 million

—–> Britain’s competition regulator recently imposed a huge fine of $ 6.94 million on social media platform Facebook for violating rules. next exam current affairs


General Knowledge / GK / GS Static PDF 2021


8). Who has become the new President of Barbados?
Answer – Sandra Mason

—–> What is Sandra Mason as the new President of Barbados.
Barbados is a former British colony. next exam current affairs


9). Which director has recently been made the brand Ambedkar of the Russian Film Festival in India?
Answer – Imtiaz Ali

—–> Director Imtiaz Ali has been appointed as the brand ambassador of the Russian Film Festival in India.
The festival will be held on Disney+Hotstar from October 16 to November 27.


10). Recently, the flight service from Srinagar to where has been started?
North Sharjah

—–> On 23 October, Home Minister Amit Shah has launched the flight service from Srinagar to Sharjah.
This flight service to the United Arab Emirates has been resumed from the Valley after 11 years.


Related Articles

1 comment

SSC MTS 500+ GK Questions : 27-28 October 2021 - Next Exam Study October 31, 2021 - 6:43 am

[…] Also Read More : SSC GD Next Exam GK PDF : 25-26 October 2021 […]

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy